Tanulói vízum és tudnivalók

Vízumkérelemhez szükséges dokumentumok

Tanuló vízumok

Ha 3 hónapnál hosszabb ideig tartó tanulmányokat szeretnél folytatni Ausztráliában, akkor tanuló vízumot kell igényelned. Tanuló vízumot csak az kaphat, akinek jelentkezését elfogadták egy bejegyzett nappali tagozatos kurzusra vagy annak egy részére. Ennek igazolására a regisztrált intézmény, amely helyet ajánl fel, egy elektronikus igazolást állít ki „Beiratkozásról szóló visszaigazolás” néven.

A jelentkezéshez ki kell töltened a tanuló vízum jelentkezési lapját, csatolnod kell a szükséges dokumentumokat és a jelentkezési lapon nyilatkoznod kell, hogy csatoltad ezeket. A tanuló vízum jelentkezési lapjának száma 157A. Bármilyen dokumentációnak csak hiteles másolata fogadható el vízumügyintézés céljából. Másolatot közjegyző, vagy a Vízum Osztály ügyintézője hitelesíthet. A beadandó dokumentumok a következők:

A vízum ügyintézési díja jelenleg: 535,- AUD – négy darab nemrégen készült igazolványfénykép.

Figyelem! A vízumdíjak 2013. július 1-től családi jelentkezés esetén a következőképpen változtak:

  • A vízum díja: 535 AUD (jelentkező)
  • 405 AUD (házastárs)
  • 135 AUD (18 év alatti gyermek)

Vízum díjat kizárólag hitelkártyával lehet fizetni. Az ügyintézési díjat az ausztrál kormány szabja ki, és nem téríthető vissza abban az esetben sem, ha a vízumkérelmet elutasítják, vagy ha azt a jelentkező bármilyen okból visszavonja! A tanulóvízumokkal kapcsolatos aktuális információk az Ausztrál Bevándorlási Hivatal oldalán, bármikor megtekinthetők: http://www.immi.gov.au/

A nevedre kiállított „CONFIRMATION OF ENROLMENT FOR OVERSEAS STUDENTS” nyomtatvány (eCoE), azaz hivatalos beiratkozásról szóló visszaigazolás.

  • Igazolás a megfelelő anyagi háttérről: pl. bankszámlakivonat, utazási csekk ill. rokon vagy szervezet által vállalt anyagi garancia igazolása – a dokumentációnak igazolnia kell, hogy az összeg három hónapra visszamenően rendelkezésre állt.
  • Munkahelyi igazolás, amelyben szerepel a munkaviszony kezdési időpontja, valamint a fizetése.
  • Cég esetében a céggel kapcsolatos hivatalos dokumentumok.(Társasági szerződés, cégbírósági bejegyzés)
  • Repülőjegy foglalás ( Johnny World Travel intézi )
  • Érvényes útlevél ( visszúttól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie)
  • Ha a jelentkező 18 év alatti: születési anyakönyvi kivonat és a nem utazó szülő(k) beleegyezése az utazáshoz (a szülőnek személyesen fel kell keresnie a Nagykövetséget, hogy ezt a nyilatkozatot megtegye vagy közjegyző előtt tesz nyilatkozatot).
  • 5 éves kortól iskolakötelesnek számítanak a gyerekek Ausztráliában így amennyiben a gyerek is utazik, kötelező iskolába beíratni még itthonról.

A bemutatkozó levélben az alábbiak szerepelnek:

  • Az Ausztráliában elvégzendő kurzus részletes leírása, ideértve annak kezdő- és záróidőpontját.
  • Miért választottad Ausztráliát a kurzus elvégzéséhez, ideértve annak jelentőségét a jelenlegi/későbbi munkádban, valamint bizonyítékot arról, hogy rendelkezel a kurzus elvégzéséhez szükséges angol nyelvtudással és/vagy iskolai végzettséggel.
  • Ha egy hasonló kurzus Magyarországon is elvégezhető, akkor annak okait, hogy miért Ausztráliát választottad tanulmányaidhoz.
  • Mennyi pénz áll rendelkezésedre, hogy eltartsd magad (bár Ausztráliában pályázhatsz diákvízummal heti max. 20 órás munkavégzésre, a vízum kiadása előtt be kell mutatnod az igazolást arról az anyagi fedezetről, amely az általad megjelölt kinn tartózkodás idejére szól 1500AUD/ hó).
  • Azok az okok, amelyek miatt visszatérsz majd Ausztráliából a tanulmányok befejezése után (pl. személyes, pénzügyi, munkahelyi kötöttségek, amelyek alátámasztják, hogy teljesíted a vízum előírásait és annak lejártakor elutazol Ausztráliából).
  • Ha nem magyar állampolgár vagy, illetve állandó lakhelyed nem Magyarországon van, akkor annak indokát, hogy miért Magyarországon kérelmezed a vízumot.

Kísérő családtagok

Kísérő családtag csak a jelentkező házastársa, élettársa lehet ill. a jelentkező vagy házastársának eltartott gyermekei, akik nem házasok és még nem töltötték be a 18 évet. A jelentkezőt kísérő házastárs vagy élettárs maga is folytathat három hónapos tanulmányt Ausztráliában. Amennyiben ennél hosszabb ideig szeretne tanulni, saját tanuló vízumot kell igényelnie.

Kötelező orvosi vizsgálat

Minden tanuló vízumra jelentkezőnek a vízumügyintézés céljának megfelelő orvosi vizsgálaton kell részt vennie. A vizsgálat díj 25.000,-HUF.

Medical and Radiology Clinic eHealth

Semmelweis University Kutvolgyi Clinical Center

Kútvölgyi út 4 Klinika
1125 Budapest
XII. Kútvölgyi út 4. 3rd floor
Telephone: +36 1 325 1100
Mobile: +36 30 954 5267
Fax: +36 1 225 0195
Appointments to be made by telephone.
Doctor(s):
Dr Zoltán Böröcz